Пређи на главни садржај
Devojački snovi u žitu
Nekada
su naši preci poštovali svako zrno žita a hleb se pravio od integralnog brašna
, nije bilo belog hleba kao danas .Dosta običaja je poteklo baš iz poštovanja
prema žitu ,mada mnogima oni danas deluju smešno ,ali su oni pomagali narodu i
u tuzi i u veselju u njihovim najbitnijim trenutcima života.
Po
tome koliko poštujemo pretke vidi se koliku zaostavštinu ćemo ostaviti svojoj
deci .Zlatna nit besmrtnosti bila je utkana žitom u svaki segment njihovog
prostog života ,kada su težili samo sreći i zdravlju . Svaka slava, veliki
praznik mitskog pretka ,Badnje veče, Mladenac ,svadbe i sahrane obeležavane su
žrtvovanjem presne ili kuvane pšenice,mešenjem kolača ili hleba .Putnik
namernik dočekuje se hlebom i solju ,kum ili dobar prijatelj služi se hlebo ili
vinom simbolom hrišćanstva i dobronamernosti.
Žitom
se duše predaka mole da prenesu duh
besmrtnog života na zdravu decu .Zbog
toga se pšenica stavlja na svadbenu pogaču ,ili je nerotkinje ostavljaju pored
jednog fetiš kamena u dolini Đevđelije.U Boljevačkom kraju se pšenica sipa u
temelj kuće kako bi se čuvari kuće umolili da je i dalje čuvaju . Običaji da se
od plodne žetve prinese „Žrtva u pšenici da bi i naredne godine žetva bila
dobra , zato se ostavlja poslednje od pšenice tzv, Božja brada ,poveže se
koncem ,okiti cvećem i ostavlja pod strehu pa se dogodine iz tog svežnja poseje
nekoliko zrnevlja.Kako je priroda težila da obezbedi opstanak najboljim genima
tako i je i čovek težio da obezbedi besmrtnost najboljem žitu .
Sa
besmrtnim žitom vezana je i ljubav koja je od prirode prošena žitom . Na
Ivandan bi devojke posejale žito u lonac i na Petrovdan posmatrale kako je
niklo , to bi im reklo da li će da se udaju te godine ili ne . Još u doba
drevnoh Grka bog lepote Adonis imao je svoje vrtove posvećene ljubavi- zemljane
lonce posejane žitom,drevni japanski i kineski lekari su odgajali klijališta
koja su budila uspavane duhove plodnosti a oni su lečili i hranili onog ko ih
je odgajao.
Kod
nas se žito seje na svetu Varvaru u male posude pa se na Badnji dan iznosi
Uoči
Đurđevdana izabrale bi po dva struka pšenice i uvezale svilom,jedan bi namenile
za predviđanje nesreće a drugi za predviđanje sreće pa bi posmatrale kako
napreduju i tako znale šta ih u životu čeka.
Drugi
običaj u kome žito ima ulogu da pokaže kako će izgledati devojčin izabranik se
izvodi tako što bi nekoliko zrna žita stavila pod jastuk na svetog Andriju pa bi te noći sanjala onog koji joj je suđen
za udaju.
Da bi
sve bilo što uspešnije žito se koristilo i da se momak što pre zaljubi u
devojku . Devojka uoči Đurđevdana ukrade pšenicu od komšije i prespava sa
njom,sutradan je skuva i priredi trpezu namenjujući je određenom momku,ako je
on proba zaljubiće se u devojku i oženiti je.
U
leskovačkom kraju postojao je običaj da se preci mole da ne šalju grad na njive
jednim ritualom u kome su duhove podsećali koliko se zrno muči da isklija iz
zemlje dok ih napadaju razne štetočine ,pa onda žrvnji u vodenicamai na kraju
zubi dok ih žvaću .Ovim obredom su pokazivali da žito smatraju nežnim živim
bićem koje je po značaju u kosmosu ravno čoveku .Zato se čuvala , poštovala i
negovala .Naši preci su znali da je sve živo i neživo u prirodi povezano ,mi smo se ovoga odavno
odrekli ,zato nam priroda vraća raznim nepogodama i boleštinama.
Pšenicom se čak i lečilo ,lek se pravio vodom u kojoj je uhvaćen o i
sunce i mesec , mesio se hleb koji je po
verovanju lečio padavicu prenoseći snagu sunca i umirujući nerve . Deci se
vezivala oko vrata krpica u kojoj je bilo nekoliko zrna žita ,nosili su je
preko dana jer je štitila od bolesti .
Danas
znamo stručno ispitanu vrednost žita , pa se čuveni babski lekovi od žitarica
mogu koristiti i po receptima lekara ,ima odlično terapijsko dejstvo u
slučajevima reume i drugih oboljenja koštano –mišićnog tkiva , prepisuju se i
kod dijeta u slučajevima oboljenja jetre žučne kese i kanala kao i kompletnog
digestivnog trakta. U kineskoj medicini žito prenosi na čoveka energiju drveta
i snažno puni jetru i žučnu kesu ,neutrališe zbijenu ,uzburkanu energiju
nagomilanu usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog poreklaa otapa i
loše masti u organizmu .
Moć
žita je kroz vekove ovaploćena u svom najlepšem obliku ,kao materijalizovani
dobri duh iz prirode,sakriven u struku nežne stabljičice ili ali moćan koliko i
priroda iz koje je ponikao.
Коментари
Постави коментар