Običaji na venčanjima sa raznih strana sveta


   U celom svetu venčanje je čin kojim se dvoje ljudi obavezujuna večnu ljubav,odanost i žrtve koje ih eventualno čekaju u bračnom životu.Sama ceremonija venčanja različita je od grada do grada a da ne govorimo od države do države ,pa su tu različite kulture i različiti verski običaji.Ovde ćete pročitati  o ceremonijama venčanja sa različitih strana planete,pa prosudite sami.


 


                                      Grčka i Kipar


 


   U ovim zemljama veridba je značajna koliko i venčanjejer sam verenički staž traje oko godinu dana.Budući mladenci razmenjuju vereničko prstenje i sa svešteničkim blagoslovom mladoženja može da se preseli kod verenice. Ne postoji fama o mladinoj nevinosti jer nije retkost da mlada bude trudna na dan venčaja. Svadbeni pokloni se nose na veridbu a na venčanje se nosi samo novac.Papirni novac se špenadlama kači na odeću mladenaca kao simbol bogatog početka braka.Dok traje slavlje najviše uzbuđenja izaziva iščekivanje ko će od mladenaca kome prvi da stane na nogu  i tako ga obaveže na poslušnost u braku.


 


                                       Skandinavija


 


   Najsrećniji dan za venčanje u Norveškoj je petak dan Boginje ljubavi . Venac koji mlada nosi na glavi je veličanstven jer je ispunjen svetlucavim ogledalcima,dragim kamenjem,žitom i upaljenim svećama koje mladencima osvetljavaju lica tokom ceremonije i donose im sreću.


   U Finskoj mlada posle venčanja pokupi sve poklone stavi ih u jastučnicu i odlazi u svoj novi dom praćena najstarijim gostom koji je štiti i prati do njenog budućeg prebivališta.


   U Švedskoj simboli sreće su dva novčića ,jedan zlatan , jedan srebrn koji se stave u mladinu cipelu.


 


                                             Kina


 


   Dan i čas venčanja obavezno određuje asrolog .Ako par propusti povoljan trenutak za venčanje može godinama da čeka da se pojavi novi. Mlada je uvek u crvenom jer se u Kini belo nosi na sahrani. Mlada treba da preskoči plamen koji simbolizuje prestanak jednog načina života dok njeni roditelji plamenim palicama rasteruju zle duhove. U Pekingu se nalazi tzv. Crvena palata za venčanjakoja u modernom smislu vrši sve usluge,od obreda po želji ,predavanju o planiranju porodice,pa do otvaranja prodavnicau kojima zaboravni gosti mogu u poslednjem trenutku da kupe poklone za venčanje.


 


                                        Japan


 


   Umestovenčanog lista maldenci u Japanu dobijaju zanimljiv dokument ,tačan opis opis vrednosti poklona i koliko je ko od gostiju priložio. Tokom ceremonije mlada se presvlači  pet puta a svaki kostim koji obuče simbolizuje stepene zrelostikroz koje je prolazilapre nego što je sazrela za venčanje. Posle toga mladoženja baca u vis svoju mladu i glasno izgovara reč     „ BENZAI“ koja iskazuje njegovu želju za večnim brakom.


 


                                       Hindu


 


   Mlada sve ove tri vere je ukrašena zlatnim nakitom,poklonima svojih roditelja i familije. Nakit može biti vredan i do 30.000 funti i „simbolično“, mada više bukvalno znači sumu na koju su roditelji procenili svoju ćwrku. Pre venčanja iscrtavaju ruke i stopala kanom koja simbolizuje dug i srećan brak,što lepše i jače  šare i boja budu to će brak da bude srećniji. Ruke i noge iscrtavaju sve udate i neudate žene u porodici jedino je zabranjeno udovicama.Gosti na ovim venčanjima ne moraju da nose tradicionalnu odeću ali je poželjno da bude svetlih boja, sjajna i svečana.Ko ima može da stavi sav svoj zlatni nakit.Poželjno je da ga bude što više.Nikako se ne nosi crna bojajer ona mladencima donosi nesreću. Za hindu ceremoniju važna je igra mladenaca oko vatre ,obilazeći oko nje  šest puta zavetuju se na večnu ljubav držeći se sve vreme za ruke koje su im vezane crvenim platnom. Posle toga mladenci se krunišu ogromnim vencima od mirišljavog cveća,bisera i raznih drugih perli koje su za tu priliku napravile obe familije.


 


                                     Muslimani


 


   Kod muslimana je zanimljivo da se pre venčanja iscrtavaju ruke i stopala kanom jer je mlada oslobođena svih poslova dokle god je boja na rukama ,a mladoženja može bolje da je upozna i razgleda. Iako mlada  nosi veo koji je pokriva od glave do pete zanimljivo je da je ona ispod toga obučena u svečanu crvenu tuniku i pantalone.Mladoženja koji do venčanja nikad nije video mladuobavezno je obavijen belim šalom oko glave i oko ramena


   U Iranu mlada dolazi na venčanje na belom ili sivom konju koja je boja sreće u Iranu.Jašući nosi dve sveće koje označavaju životnu svetlost,sreću za nju i njenog budućeg supruga.


   Mlada iz Sirijeima tačno označenu maršrutu kojom treba da prođe a naročito treba da izbegava pekaru jer to znači da će da bude proždrljiva.Gost koji na maramici ima čvor nikako ne sme da priđe mladoženji na venčanju jer se veruje da će mladoženja da bude impotentan.


   Kad se mladenci povuku gosti nastavljaju veseljeuz pevanj, lomljenje tanjira,lupanje poklopcima pravdajući sve to načinom da rasteraju zle duhove.


 


                                       Siki


 


   Kod ovog naroda budući mladenci se simbolično ujedinjuju vezivanjem u jednu živopisnu maramukoja ujedno predstavlja i blagoslov za ljubav. Na venčanju se govore stihovi,pevaju pesme,drže govori a sve to smišljaju rođaci i prijatelji u čast mladog bračnog para.Novac im se daje direktno u ruke a osznačava želju za bogatim i srećnim brakom.


 


                                 Jevreji


 


   Gosti na jevrejskoj svadbi moraju da budu zakopčane do grlaa dužina suknje mora da bude bar do kolena.Udate žene pokrivaju i glavu dok muškarci moraju da nose šešire ili kapice.Pre same ceremonije mladoženja proverava da li je ispod vela zaista osoba kojom namerava da se oženi.Venčanje se održava u sinagogi  i za vreme ceremonije samo mladoženja ima pravo da govori dok flaša sa vinom ide od jednog do drugog člana porodice.Na kraju mladoženja razbija čašu i gazi je što ima veoma kompleksno značenje. Lomljenje čaše znači razaranje hrama zbog koga jevreji  su bili primorani na rasejanje po svetu i  opomenu da se nikad ne treba preterano radovati,kao i pružanje poslednje šanse mladoženji da gaženjem čaše izrazi svoju samostalnost pre nego što postane poslušan muž.


 


                                 Afrika


 


   Na Kenijskoj obali ,na ostrvu Lamu  gosti na venčanju posipaju krevet mladenaca jasminom u ogromnim količinama. Od mlade se očekuje da plače pre ceremonijejer vlada mišljenjeda će što više bude plakala biti srećnija. U nekim delovima Afrike mlada na  venčanju nosi koplje ,štit i palicu jer će se boriti protiv zlih duhova a nosi i veo koji će je u borbi štititi.Gosti na ovakvom venčanju se lepo zabave jer mladenci moraju pre ceremonije da ispričaju sve svoje grehe iz mladosti  i onda da odluče da li žele da se venčaju..


 

Коментари

Популарни постови